Vojenské Rozhledy

Czech Military Review

Vojenské rozhledy / Czech Military Review Nr. 2/2011: 148-163

Knowledge from the Research into Nourishment Background of Czech ServicemenMilitary professional

Profesor Ing. Aleš Komár, CSc.

The article deals with nutritious conditions of professional soldiers of the army of the Czech Republic in foreign operations. The way of food subsistence in KFOR and ISAF missions was evaluated. Results reached of performed investigations were summarized; collected data of respective observations were used for processing. The article is supplied by the description of various methods used for above mentioned measurements and data processing. The second part of study also contains the interpretation of

Keywords: Meals, research, foreign missions, ISAF

Published: June 15, 2011  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Komár, P.A. (2011). Knowledge from the Research into Nourishment Background of Czech Servicemen. Czech Military Review92(2), 148-163
Download citation

References

  1. KOMAR, A., BEZA, T., MUSIL, M. and VASICKA, P. Survey of Soldiers' Nutritional Level During Foreign Mission. Activities Report & Minutes of the R&D Associates. Vol. 59, 2006, 2 p. ISSN 0198-0181.
  2. KOMAR, A., NOVOTNY, R. and SROLL, B. Food Supply to the Army of the Czech Republic. In Worldwide Defence Catering Seminar CATCON 06. (CD). Birmingham, UK. 2006.
  3. BÉZA. T., KOMÁR, A., VASICKÁ, P. and MUSIL, M. Survey of nutritional level in KFOR 2005. In Proceedings of the International Conference on Military Technologies, ICMT'07. Brno, 2007, p. 655-660. ISBN978-80-7231-238-2.
  4. KOMÁR, A.,VASICKÁ, P. Stanovení fyzické kondice a výživového stavu vojáka. Vojenské rozhledy., 2009, 18 (50), č. 1, s. 135-147. ISSN 1210-3292.
  5. World Health Food and Agriculture Organization of the United Nations. Organization Preparation and use of food-based dietary guidelines. 1998. 108 p. ISBN: 92 41208805.
  6. MO. Vyhláška č. 266/1999 Sb., o způsobu zabezpečování bezplatného stravování vojáků z povolání.
  7. MO. Vyhláška č. 272/1999 Sb., o rozsahu a způsobu poskytování naturálních náležitostí vojákům v základní nebo náhradní službě a vojákům v záloze povolaným na vojenské cvičení
  8. NOVOTNÝ, R. a KOMÁR, A. Zajištění kvality výživy v AČR. Vojenské rozhledy: Czech Military Review. 2008, 17 (49), č. 3, s. 148-154. ISSN 1210-3292. Dostupný z WWW: <army.cz>.
  9. MO. Nařízení NGŠ č. 32/2003 ve znění NNGŠ č. 32/2004 a NNGŠ č. 3/2008. Peněžní hodnoty náležitostí potravin, krmiv a finanční limity pro hospodaření s materiálem ve vojenských stravovacích zařízeních. 2008.
  10. JUŘÍKOVÁ, J., BŘEZINA, P., PRZYBILOWICZ, K., CICHON, R. Hodnocení obsahu tělesného tuku (hm.) z různých hledisek. Konference hygienicko-epidemiologické služby AČR s mezinárodní účastí, VLA JEP Hradec Králové, 10. - 12. 4. 2001.
  11. Tchibo. Body Analysis Scales: Instructions for use and guarantee. Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 2007. Dostupný z www.tcm-quality.com (cit. leden 2005).
  12. JUŘÍKOVÁ, J., KOMÁR, A. a KREUZIGER, J. BMI jako prostředek posouzení přiměřené tělesné váhy a zdraví. Vojenský profesionál. 2001, č. 1-3, s. 108-111. ISSN 1210-3179.
  13. National Heart, Lung, and Blood Institute. Clinical Guidelines on the Identification, Evaluation, and Tratment of Overweight and Obesity in Adults. NHLBI Communications Office. National Institutes of Health, USA. June 17, 1998.
  14. OMRON. Krokoměr: Návod k obsluze. (Walking style II). 2005.
  15. BRANCA, F., NIKOGOSIAN, H. and LOBSTEIN, T. The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. 2007. 324 p. ISBN 978 92 890 1408 3.