Vojenské rozhledy / Czech Military Review Nr. 2/2010: 133-148
Řízení rizik v procesu stravovacích služebVojenský profesionál
Cílem práce je analýza současného stavu procesu stravovacích služeb, definování možných hrozeb vzniku škody, poškození, zničení, ztráty případně jiného nezdaru a přiblížení systémového přístupu k řízení rizik. Byla provedena identifikace rizik a sestaven katalog rizik. Identifikovaná rizika byla podrobně analyzována a byla zpracována do mapy rizik v procesu stravovacích služeb rezortu Ministerstva obrany České republiky. Byl vytvořen manuál řízení rizik, na jehož základě mohou být přijata opatření k vyloučení, minimalizaci vzniku nebo snížení nežádoucího dopadu rizik.
Klíčová slova: predikce,analyzy,logisticke zabezpeceni,stravovani,ministerstvo obrany,strategicke rizeni,rizeni rizik
Risk Management in the Food Service Operation
The aim of this work was to make an analysis of current state of catering services in the forces, to define risks of possible harms, damages, losses, or another prospective disasters, in order to propose a systematic approach to the risk management. Identified risks are being completely analysed. Author's team drafted a risks catalogue to make their identification easier. Among others, upon this analysis, they compiled the chart of risks in catering process within the section of the Ministry of Defence of the Czech Republic. A user manual for monitoring and risk control was created, so that we can adopt suitable procurement measures for avoiding or minimizing risks, their occurrences, eventually lowering unwanted results generated by the above mentioned analysed risks.
Keywords: analysis,logistic support,ministry of defence,prediction,risk management,strategic management,alimentation
Zveřejněno: 15. červen 2010 Zobrazit citaci
Reference
- HNILICA, J., FOTR, J. Aplikovaná analýza rizika ve finančním managementu a investičním rozhodování. Praha: Grada Publishing, a.s. 2009. 264 s. ISBN 987-80-247-2560-4.
- WALTER, J. Risk management. Praha: VŠE, 1995. 76 s. ISBN 80-7079-630-8.
- SMEJKAL, V., RAIS, K. Řízení rizik. Praha: Grada Publishing, 2003. 272 s. ISBN 80-247-0198-7.
- Managing Risk. London: The Institute of Internal Auditors United Kingdom, 1998.
- Pokyn Ministerstva financí k jednotnému uplatňování závazných pravidel a doporučení pro systém řízení rizik v orgánech veřejné správy CHJ-6. Publikováno na webové stránce http://www.mfcr.cz.
- Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů.
- Vyhláška Ministerstva obrany č. 416/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 320/2001 Sb. o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů.
- Pokyn Ministerstva financí upravující metodiku výkonu finančního auditu ve veřejné správě CHJ-3. Publikováno na webové stránce http://www.mfcr.cz.
- Pokyn Ministerstva financí upravující metodiku výkonu finančního auditu ve veřejné správě CHJ-10. Publikováno na webové stránce http://www.mfcr.cz.
- Metodická pomůcka k zajištění fungování vnitřního kontrolního systému ve veřejné správě (řídící kontrola v rámci finančního řízení) CHJ-17. Praha: Ministerstvo financí. Publikováno na webové stránce http://www.mfcr.cz.
- Metodická pomůcka k nastavení řídící kontroly podle COSO ERM (Výbor sponzorských organizací) se zaměřením na řízení rizik v orgánech státní správy čj. 17111683/2006. Praha: Ministerstvo financí, 2007.
- Rozkaz ministra obrany č. 21/2002. Interní audit. Praha: MO, 2002.
- Rozkaz ministra obrany č. 8/2006. Interní audit. Praha: MO, 2006.
- Rozkaz ministra obrany č. 5/2003. Finanční kontrola v působnosti Ministerstva obrany. Praha: MO, 2003.
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin.
- Předpis Prov-1-5. Proviantní zabezpečení v Čsl. armádě. Praha: MNO, 1978.
- ERNST&YOUNG. Příručka řízení rizik pro řídící orgány operačních programů. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj. 2006. 33 s.
- HALOUZKA, J., MACEK, J., RACKOVÁ, E., SEIGE, V. Příručka manažera IV. Projektové řízení. Vyškov: Moraviatisk, 2005, 200 s., ISSN 1211-8737.
- SINAY, J., ORAVEC, M., PAČAIOVÁ, H. Metody posuzování rizik. Košice: SF TU. 2001. 23 s. ISBN 80-238-7323-7.
- Řízení rizik v projektech PPP. Praha: Ministerstvo financí, 2008. Publikováno na webové stránce http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/rr_ppp_metodiky_postupy_42056.html.
- ANDĚL, J. Základy matematické statistiky. 1. vyd. Praha: Matfyzpress, 2005, 358 s., ISBN 80-86732-40-1.
- Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a prováděcí vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
- Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby.


