Vojenské Rozhledy

Czech Military Review

Vojenské rozhledy / Czech Military Review Nr. 3/2010: 149-155

Rations of Pre-prepared Food for the ACRMilitary professional

Doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D., kpt. Ing. Jiří Fryč, Ph.D.

Army rations or preserved foods are used to be normally prepared in field kitchen. For standardization reasons, the forces of NATO nations have agreed on several principles, embedded in STANAG 2937 that is the basic document for nutrition of soldiers, compulsory for all NATO member states. Up to now, as a field food support, the Army of the Czech Republic has had at its disposal only the so-called "combat ration food", offered in two variants. At Jan Bata University Zlín, experts finished the development of pre-prepared meals, i.e. "meals ready to eat" intended to be prepared in field conditions. Basic rations meet all requirements prescribed by the Czech Field Manual Prov-1-1. Emergency rations meet 60 % of required energy value. They are intended to help in crisis situations, in time of lack of food. For handling, packing and traffic grounds, food rations are planned for 25 persons.

Keywords: armed forces of the czech republic,stanag,alimentation,univerzity of defence,mission abroad

Published: September 15, 2010  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hrabě, J., & Fryč, J. (2010). Rations of Pre-prepared Food for the ACR. Czech Military Review91(3), 149-155
Download citation

References

  1. HOZA, I., NOVÁK, V., HRABĚ, J. Výzkum problémů stravování vojsk - Stravo 1 a 2, [závěrečná zpráva výzkumného úkolu]. Vyškov : VVŠ PV, 1999. 85 s.
  2. STRNÁDEK, J. Perspektivy rozvoje stravovacích služeb v AČR. Osobní sdělení 21. 7. 2005. Praha.
  3. Koncepce výstavby profesionální Armády České republiky a mobilizace ozbrojených sil České republiky přepracovaná na změněný zdrojový rámec. A report, 2003, č. 24. s. 1-40.
  4. HARRINGTON, S. Unitized Group Rations Update. R&DA 59th Annual Spring Meeting and Exhibition: Supporting The War-fighters In All Enviroments. New Orleans, 2005. Dostupné z www. militaryfood.org.
  5. Doktrína Armády České republiky. Praha: Ministerstvo obrany ČR. 2004. 148 s.
  6. Racionalizace proviantního zabezpečení v poli s využitím prostředků manipulace s materiálem, přednáška.Vyškov: Výzkumné a zkušební středisko 130. 1977. 19 s.
  7. Rozpracování koncepce výstavby profesionální Armády ČR a mobilizace OS ČR přepracované na změněný rámec v oblasti logistické a zdravotnické podpory. Praha: Ministerstvo obrany ČR. 2005. 34 s.
  8. Vojenská strategie České republiky. Praha: Ministerstvo obrany ČR. 2004. 16 s. ISBN 80-7278-235-5.
  9. Vyhláška Ministerstva obrany 272/1999 Sb., o rozsahu a způsobu poskytování materiálních náležitostí vojákům v základní a náhradní službě a vojákům v záloze povolaným na vojenské cvičení.