Vojenské Rozhledy

Czech Military Review

Vojenské rozhledy / Czech Military Review Nr. 1/2010: 179-190

Testing Technology of a Small BakeryMilitary professional

Ing. Pavlína Vasická, Ph.D., prof. Ing. Aleš Komár, CSc.

Bread has constituted a staple of man's diet for centuries. Modern armies have made bread a major part of their sustenance, portable ovens are carried on campaign to facilitate its ample provision. The provisional support of Czech missions abroad is our first priority, baked products belong among those most important. The article deals with results of specific research done within Defence University in this field. The research covered analysis of modern technologies used for baking, devices and appliances. It dealt with traditional materials (e.g. flour) and verified them from a point of chemical, microbiological and sensorial parameters. Actual costs were compared with prices of other methods of production. The research proved that container bakeries are effective device for bread production.

Keywords: logistic support,alimentation,research and development,mission abroad

Published: March 15, 2010  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vasická, P., & Komár, A. (2010). Testing Technology of a Small Bakery. Czech Military Review91(1), 179-190
Download citation

References

  1. Prov-1-5, MO. Směrnice pro výživu vojsk a zásobování proviantem. Praha: MNO, 1950.
  2. Prov-1-1. MO. Proviantní zabezpečení ve vojskovém týlu. Praha: MNO, 1979.
  3. Vyhláška Ministerstva obrany ČR č. 266/1999 Sb., o způsobu zabezpečování bezplatného stravování, výstrojních a přepravních náležitostí a o zabezpečování ubytování vojáků z povolání, 1999.
  4. Ireks enzyma. Reference. [online]. [cit. 2008-05-21]. URL. <http://search.seznam.cz/?q=4.%09Ireks+enzyma&mod=f
  5. HRABĚ, J., NOVOTNÝ, R., BUDÍNSKÝ, P. Nová technologie výroby chleba pro polní pekárny. Sborník VVŠ PV. Vyškov: VVŠ PV, 2001, roč.3. s. 193-203.
  6. HRABĚ, J., KŘÍŽ, O., BUŇKA, F. Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov: VVŠ PV, 2001. ISBN 80-7231-086-0.
  7. ANDĚL, J. Statistické metody. 1. vyd. Praha: MATFYZPRESS, 1993, 246 s.
  8. SEVEROVÁ, M. Návody pro laboratorní cvičení z analýzy potravin. Vyškov: VVŠ PV, 1998. 83 s.
  9. Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. EU, 2005.
  10. Norma ČSN ISO 7218. Mikrobiologie potravin a krmiv - všeobecné pokyny pro mikrobiologické zkoušení, 1998.
  11. ČSN 560100. Stanovení počtu enterokoků. Stanovení počtu mezofilních anaerobních sporotvorných mikrobů, 1970.
  12. ČSN EN ISO 4833. Stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C, 2003.
  13. ČSN ISO 7954. Stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C, 1994.
  14. HANNA, N., DODGE, H. Pricing. Zásady a postupy tvorby cen. Praha: Management press, 1997. ISBN 80-85943-34-4.
  15. JACKSON, P. Ekonomie veřejného sektoru. 1. vyd. Praha: Eurolex Bohemia, 2003. 733 s. ISBN 80-86432-09-2.
  16. MLČOCH, J. Praktický průvodce podnikovou ekonomikou: ekonomické analýzy pro podnikatele. 1. vyd. Praha: Management Press, 1996, 229 s. ISBN 80-85943-11-5.
  17. SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. 4. vyd. Praha: C. H. Beck, 2006, 475 s. ISBN 80-7179-892-4.
  18. SYNEK, M. a kolektiv. Manažerská ekonomika. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1992-4.
  19. SIEBE-UCHYTIL. [online]. [cit. 2009-05-20]. URL<http://www.sieber-uchytil.cz/studie-proveditelnosti-feasibility.html>..
  20. VASICKÁ, P. Ekonomika provozu a technologie malé pekárny. Brno: UO, 2009. Disertační práce, 164 s.
  21. Stereo ekonomický software. [online]. [cit. 2009-05-20]. URL <http://www.stereo.cz>.
  22. Gastro news.cz. [online]. ©2001-2009. [cit. 2009-05-10]. URL <http://hygiena.gastronews.cz/narizeni-es-a-system-kritickych-bodu-haccp>.
  23. Zákon č. 669/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.